Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIPosjetili smo STEM festival u Zagrebu

Posjetili smo STEM festival u Zagrebu

Posjetili smo STEM festival u Zagrebu. STEM festival je trodnevni događaj za ljubitelje tehnologije, znanosti i praktičnog učenja. Ove godine, 20.10.2023 održan je na kampusu visokog učilišta Algebre u Zagrebu. Festival je trajao od 9 sati ujutro pa sve do 17 popodne.

Prvo, trebalo bi reći što to STEM uopće znači i predstavlja. STEM je naime akronim od riječi science, tehnology, engineering i mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Na festivalu su bili predstavnici iza svake od tih četiri riječi. Predstavnici su bili prilagođeni mladima ali i svima onima koji su željni učenja kroz zabavu i nove tehnologije.

STEM festival održava STEM Akademija, projekt Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije, a provedba projekta počela je u 2021. godini. Projekt se provodi u suradnji s partnerima: Institutom za razvoj obrazovanja, Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Visokim učilištem Algebra.

Na samom festivalu nudilo se mnogo toga. Svakih sat vremena održavalo se predavanje, na koje je mogao doći svatko uz prethodnu prijavu, a teme su bile razne kao što su: Koliko je inteligentna umjetna inteligencija?, Kako živi DNA?, E-& smart clothing, tajni život stakla, akustika buke i mnogi drugi. Tijekom festivala dva je puta održana i demonstracija pokretanja doma.

No, festival nisu bila samo predavanja već i izlagački prostor pun izlagača koji su dočekali sve posjetitelje s demonstracijama, eksperimentima, radionicama i igrama s područja umjetne inteligencije, robotike, prirodnih znanosti, svemira, informatike, ljudskog tijela i mnogih drugih. Neki od izlagača bili su: Hrvatska zajednica tehničke kulture, fizički odjel PMF-a, Hrvatsko društvo kemijskih inženjera, Udruga studenata dentalne medicine i još mnogi drugi.

Za većinom štandova bilo je mnogo zainteresiranih koji su sa zanimanjem promatrali razne pokuse i radionice. Evo nekih od štandova koji su mi zapeli za oko.

  

Udruga studenata dentale medicine nudila je demonstraciju pravilnog pranja zuba na simpatičnim uvećanim modelima zubala. Zubi se, za one koji ne znaju, pravilno peru pod kutom od 45 stupnjeva kružnim pokretima dok četkicu držimo pola na zubima, a pola na zubnim mesu. Na štandu su se također dijelile četkice za zube za najmlađe posjetitelje i uzorci pasta za zube i vodica za ispiranje usta za one nešto malo starije.

Također posjetila sam štand na kojem sam vidjela zanimljivu guštericu, koja je navodno sve češći kućni ljubimac, upoznala sam se s nekim od smjerova koje fakulteti nude i saznala koje su vrste veterine moguće za upis: mala praksa, velika praksa i javno zdravstvo, a saznala sam i što se sve može napraviti od nafte i još naravno mnoštvo toga.

Festival je vrijedan posjeta i dobra prilika za sve osnovnoškolce i srednjoškolce, a i one koji su samo željni novog znanja da se upoznaju s novim tehnologijama i usput se dobro zabave.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI