Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIMladi se edukacijom bore protiv digitalnih zamki

Mladi se edukacijom bore protiv digitalnih zamki

 

Izvor: Pixabay

Institut za stručno usavršavanje mladih (ISUM) donosi korak naprijed u suočavanju s rastućim izazovima digitalnih ovisnosti među mladima. Novi projekt, pod nazivom „DIGI – DETOX“, obuhvaća niz edukativnih radionica koje imaju za cilj podići svijest mladih o negativnim posljedicama prekomjerne digitalne uporabe, od neprestanog gledanja u ekrane mobilnih uređaja do potencijalnih prijetnji koje vrebaju na internetu.

Kroz „DIGI – DETOX“, ISUM usmjerava fokus na razvoj svijesti o digitalnim navikama među mladima, potičući ih da postanu odgovorniji korisnici tehnologije i da stvore zdrav odnos s digitalnim svijetom. Edukativne radionice održavat će se širom Hrvatske, pružajući priliku mladima iz različitih dijelova zemlje da se upuste u konstruktivne rasprave, dijele iskustva i razmjenjuju strategije za upravljanje svojom digitalnom prisutnošću. Digitalne ovisnosti postaju sve veći problem među mladima diljem svijeta, a Hrvatska nije iznimka. Prekomjerno gledanje u ekrane mobitela i potrošnja sata i sati na društvenim mrežama postaju sve prisutniji trendovi. ISUM prepoznaje potrebu za educiranjem mladih kako bi prepoznali rane znakove digitalne ovisnosti i naučili se nositi s njom.

Ovaj projekt također ostvaruje suradnju s partnerom Udrugom srednjoškolaca hrvatske, udrugom koja okuplja srednjoškolce iz cijele Hrvatske. Iskustvo i stručnost udruge pomoći će u prilagodbi radionica potrebama mladih, osiguravajući da teme budu relevantne.

Nikolina Vojta, predsjednica Udruge srednjoškolaca hrvatske ističe: “U doba kada su digitalne tehnologije sastavni dio svakodnevnog života mladih, važno je podučiti ih kako pravilno upravljati njima. Projekt „DIGI – DETOX“ pruža priliku da mladi razviju svijest o potencijalnim opasnostima i pravilnom korištenju tehnologija.”

U sklopu radionica, mladi će dobiti priliku sudjelovati u interaktivnim diskusijama, vježbama svijesti i edukativnim igrama koje će im pomoći da bolje razumiju utjecaj digitalnih medija na njihovu psihofizičku dobrobit. Kroz ovaj inovativni pristup, ISUM i USRED nadaju se postići dugoročni utjecaj na život mladih, potičući ih da pronađu ravnotežu između online i offline svijeta te postanu informirani i odgovorni digitalni građani.

Projekt označava ključni korak prema stvaranju zdrave digitalne budućnosti za mlade generacije Hrvatske. Kroz suradnju, educiranje i poticanje otvorenih razgovora, ova inicijativa obećava osnažiti mlade da postanu aktivni sudionici digitalnog svijeta, a ne njegove žrtve. Ako ste zainteresirani ili želite dodatne informacije posjetite stranice Instituta za stručno usavršavanje mladih.

Projekt DIGI – DETOX u vrijednosti od 9.954,21 € (75.000,00 kn) financiran je od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2022. godinu.

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI