Praznici su pred nama, evo savjeta kako ih provesti

0
231

Iako većina srednjoškolaca jedva dočeka zimske praznike kako bi nadoknadili manjak sna i pogledali sve epizode omiljene serije koje su zbog školskih muka propustili, to ne mora biti i ovogodišnji scenarij za vaše praznike. Praznici su idealno vrijeme da učinite neke stvari za koje inače nemate vremena. Ove godine zimski će praznici biti podijeljeni na dva dijela. Prvi dio zimskih praznika za učenike počinje 24. prosinca 2021. godine i traje do 7. siječnja 2022. godine, s tim da nastava počinje 10. siječnja 2022. godine. Drugi dio zimskih praznika za učenike počinje 21. veljače 2022. godine i završava 25. veljače 2022. godine, a nastava počinje 28. veljače 2022. godine. Evo nekoliko prijedloga kako da što bolje iskoristite zimske praznike.

Naučite neku novu vještinu

Usvajanjem novih vještina i znanja razvijamo svoje sposobnosti. Pablo Picasso (1881.-1973.), jedan od najvećih slikara u povijesti rekao je: „Uvijek radim ono što ne mogu, da bih naučio kako to učiniti“. Napokon udovoljite maminoj želji da vas nauči kuhati ili provedite vrijeme u tatinoj garaži proučavajući njegovog limenog ljubimca. No, ako niste dovoljno odvažni za nešto novo, onda možete proširivati i usavršavati dosadašnje vještine. Npr. naučite pripremati neko novo jelo ili slasticu, slikajte novom tehnikom… Što god izabrali, najvažnije je da u tome uživate.

Volontirajte

Božićno vrijeme je doba godine kada volonterske organizacije imaju pune ruke posla i zato bi im dobro došla vaša pomoć. Pokažimo solidarnost i pomozimo potrebnima. Ako niste u mogućnosti pridružiti se nekoj od volonterskih organizacija, nema veze – pažnju i ljubav pružite kod kuće ili u vašem susjedstvu. Dovoljno je odnijeti kolače starijoj susjedi koja je usamljena ovog Božića ili pomoći djedu da posloži alat za koji već mjesecima govori da ga treba posložiti. Našu pažnju možemo pokloniti i životinjama koje često nemaju skloništa u hladnim zimskim večerima.

Provedite više vremena s obitelji

Zbog silnih školskih obaveza često zapostavimo svoju obitelj. Praznici su idealna prilika da to ispravimo. U božićnom duhu, družite se sa rodbinom, zaželite si sreću u novoj godini, uživajte u dobrom objedu ili partiji karata. Pričajte o prošlosti vaše obitelji, običajima i događajima koja su vam ostala u sjećanju. Obnovite rodbinske veze koje su oslabile zbog užurbane svakodnevnice.

Preuredite sobu

Ako već dugo razmišljate o preuređivanju sobe, ali niste našli vremena, sada je trenutak da to napravite. Obojite zidove, riješite se nepotrebnih stvari koje vam samo zauzimaju prostor, premjestite neki namještaj, ukrasite sobu raznim ukrasima koje možete kupiti, ali i napraviti sami prateći tutorijale na internetu. Napravite makar i malu promjenu jer nekada nas i male promjene razveseljavaju.

Družite se s prijateljima

Sada kada imate manje obaveza, lakše ćete pronaći vremena za druženje s prijateljima. Nemojte vrijeme trošiti na računalne igrice, već izađite vani i zajedno stvarajte uspomene.
Komunikacija s drugima bitna je za naše mentalno zdravlje pogotovo u ovo pandemijsko vrijeme. Ako ste u mogućnosti, otiđite u kazalište ili kino. U ovo vrijeme kazališni i filmski programi su prepuni sadržaja – od obiteljskih komedija do kriminalističkih trilera. Ukoliko vam više odgovara boravak kod kuće i manja druženja, televizijski programi nude pregršt sadržaja od onih tradicionalnih božićnih filmova koji nam nikada ne mogu dosaditi ma koliko ih puta pogledali do kvalitetnih dokumentaraca i zabavnih emisija.

Pročitajte knjigu

Često nam za oko zapne neka knjiga, ali ju zbog školskih obaveza nemamo vremena  pročitati. Zato sada napravite popis knjiga koje biste htjeli pročitati i bacite se na posao. Odvojite 30-ak minuta svaki dan za čitanje jer nema boljeg opuštanja od izležavanja uz dobru knjigu. Čitanjem proširujemo svoj rječnik, učimo o drugim kulturama i otvaramo svoj um prema novim idejama. Ako nemate ideju koju biste knjigu mogli pročitati, ovo su neke trenutno popularne knjige: povijesna fikcija Kristin Hannah Četiri vjetra, distopijski roman Kazua Ishigura Klara i Sunce, psihološki roman Elene Ferrante Mračna kći,  obiteljska krimi-drama s elementima trilera Linde Green Posljednje što mi je rekla.

Ako suvremena književnost nije vaš cup of tea, vratite se bezvremenskim klasicima kao što su Božićna priča Charlesa Dickensa, Gospodar prstenova J. R. R. Tolkiena, Ponos i predrasude Jane Austen, Rat i mir  Lava Nikolajeviča Tolstoja… Ili možda hrvatska djela kao što je Grička vještica Marije Jurić Zagorke, U registraturi Ante Kovačića, Mor Đure Sudete, Camao Antuna Gustava Matoša.

Šećite

Upoznajte bolje svoj kraj. Često nismo svjesni ljepote prirode koju imamo oko sebe. Većina gradova tijekom zime otvara svoja klizališta koja su super mjesto za obiteljsko ili prijateljsko druženje. Ako želite izbjeći gradsku gužvu, otiđite u jedan od naših nacionalnih parkova ili osvojite vrh neke od naših planina.

Jako je puno načina kako možete ispuniti svoje vrijeme tijekom praznika, a to ne mora nužno biti skupo. Najvažnije je da napunite baterija za drugo polugodište školske godine i praznike provedete u sreći i veselju.

Odmorite se i uživajte!