Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaSlavljenje umjetnosti animacije u Hrvatskoj
Array

Slavljenje umjetnosti animacije u Hrvatskoj

POVIJEST

28. listopad obilježava se kao Svjetski dan animiranog filma koji je ASIFA (Internacionalna filmska udruga, članica UNESCa) utemeljila  2002. kao globalno slavljenje umjetnosti animacije koje se u Hrvatskoj odvija od 2003. Navedeni dan stoji kao spomen na dan kada je C. Emile Reynaud u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuidnoj vrpci. Proteklih godina, obilježava se u više od 50 država sa događanjima diljem svijeta.

https://giphy.com/gifs/anime-movie-En02VtoaQq7de – trebalo bi ovdje umetnuti ovaj gif

NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA

Ovo bi bilo odlično doba da se uključite u proces kreiranja animiranih filmova. Sa samo par klika na stranicama HFS-a (Hrvatski filmski savez) ili HAVC-a (Hrvatski audiovizualni centar) možete saznati za obližnje filmske klubove i njihova dođanja dijeljem zemlje. Za manje motivirane i željne uživanja u udobnim sjedalima, predlažemo odlazak na Noć hrvatskog filma i novih medija koja će se u četvrtak i petak 6./7.listopada po treći put obilježavati diljem Hrvatske. Izdvajamo mjesta koja prikazuju kratkometražne animirane filmove – dugometražni nisu svršetni ni u jedan program.

NOVITETI U VODICAMA

Kino Vodice u Pučko otvorenom učilištu prikazivat će 3; "Požuda" (2014.) Irene Jukić Pranjić u kojoj je ideja bila prikazati apsurdnost i tragikomičnost univerzalne sheme po kojoj se žene rukovode u doživljavaju svoje ljubavi i vlastite seksualnosti, "Znatiželja" (1966.) Borivoja Dovnikovića-Bordo i "Ljubav i prijevozna sredstva" (2015.) Draška Ivezića kroz koji se dvoje likova reflektiraju jedno drugo, ali se ipak ne susreću.

VRIJEDI POGLEDATI

  "Guliver" (2009.) Zdenka Bašića u kojem Guliver stoji mirno u samom centru Svemira izazivajući strahopoštovanje kod Liliputanca koji mu polako prilaze nebi li na njemu stvorili svoju civilzaciju iste je godine izdanja osvojio Grand prix za najbolji film i nagradu za najbolji kratki film na Međunarodnom filmskom festivalu Libertas u Dubrovniku. Sljedeće je godine osvojio nagradu Oktavijan na Danima hrvatskog filma. Bit će prikazivan i u Hrvatskoj Kostajnici i u Sinju. Najpoznatiji će "Surogat" Dušana Vukotića iz 1961. biti prikazivan u Zagrebu, Kinu Hrvatski dom Pakrac te u Sinju. Naš "Surogat" prvi je animirani film izvan SAD-a koji je 1962. dobio Oskara.

AVANTURA "MAJSTORA ANIMACIJE" U SINJU

U gradskom kinu Sinj također će se prikazivati "Neboder" (1981.) Joška Marušića u kojem se događaju smiješne dogodovšite njegovih stanovnika.

TROJAC U HRVATSKOJ KOSTAJNICI

Gradska knjižnica i čitaonica "Milivoj Cvetnić" osim Gulivera projicirat će ovogodišnji film Marka Dješka "Grad duhova" u kojem bitka bijesni na ivici napuštenog grada dok jedan stanovnik vodi bitku sa samoćom kroz dnevne rituale. Moći ćete pogledati i Znatiželju B. Dovnikovića Borda kao isto kao u Vodicama.

JAKE SNAGE ZAGREBA

U Kino Europi gledat će se "Komadić savske sezone" iz 1927. Oktavijana Miletića kojeg smatramo utemeljiteljem hrvatskog i jugoslavenskog filma. Vidjet ćemo "Moj stan" (1962.) hrvatskog dramaturga, scenarista, redatelja i publicista Zvonimira Berkovića, "Ljubav" (1963.) Ante Babaja i "Halo Munchen" (1968.) Krste Papića.

 

Ulaz na sve programe je besplatan! Vidimo se krajem tjedna

 

 

 

 

Prethodni članak
Sljedeći članak
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI