Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTISplitski učenici kao zastupnici u EU Parlamentu

Splitski učenici kao zastupnici u EU Parlamentu

Učenici srednje Pomorske škole iz Splita su 20. listopada 2023. godine gostovali u Europskom parlamentu u Strasbourgu, u Francuskoj, predstavljajući svoj višegodišnji ekoprojekt “Zdravo more”. Projekt „Zdravo more“ proglašen je najboljim eko učeničkim projektom u Hrvatskoj za godinu 2023. (temeljem natječaja EkoLucija; srednja.hr) i to u samo tri godine postojanja istog. Kao nagradu za svoj trud i uspjeh 24 učenika uz pratnju dvoje nastavnika (voditeljica projekta Marijana De Marchi, prof. ribarsko-nautičkih predmeta i Željan Viđak Miletić, prof. engleskog i talijanskog jezika) dobilo je priliku posjetiti Europski parlament i sudjelovati u radu simulirane sjednice za mladež Europskog parlamenta.

Nagrađeni učenici u zgradi EU Parlamenta, Autor fotografije: ekogrupa “Zdravo more”
Marijana De Marchi, prof. i Željan Viđak Miletić, prof. Autor fotografije: ekogrupa “Zdravo more”

Program “Euroscola”, u kojem je realiziran i ovaj projekt, okuplja učenike iz čitave Europe u Strasbourgu kako bi stekli praktično iskustvo europske parlamentarne demokracije.

Tijekom posjete Europskom parlamentu učenici su upoznali povijest europske demokracije, spoznali organizaciju rada zgrade Europskog parlamenta i sustava upravljanja EU te spoznajno i emocionalno doživjeli poruku Europskog parlamenta koja se temelji na demokratičnosti i širokogrudnosti. Srce samog događanja svakako je bila simulirana sjednica Parlamenta održana u parlamentarnoj sali tzv. hemicycle (prostoriji polukružnog oblika), a koja je započela obraćenjem predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole.

Parlamentarna sala “hemicycle”, Autor fotografije: ekogrupa “Zdravo more”

Na sjednici su splitski učenici uz učenike iz drugih europskih zemalja postavljali pitanja vicepredsjedniku EU Parlamenta Othmaru Karasu i voditelju odjela za pravne poslove Antoniu Caiolu, iznoseći vlastita razmišljanja o temi sjednice “Zaštita demokracije i osnovnih prava u Europi”, ali i o mnogim drugim temama bitnim za razvoj Europe.

Niki Krstičević, član ekogrupe “Zdravo more”, Autor fotografije: ekogrupa “Zdravo more”

Iskustvo boravka na mjestu zastupnika Parlamenta neupitno je poticajno djelovalo na učenike u cilju boljeg razumijevanja demokracije, ali i važnosti demokratskih izbora za Europski parlament jer samo svojim glasom na izborima i svojom uključenosti u javna zbivanja svaki pojedinac može dati svoj doprinos pozitivnim društvenim promjenama.

Pogled s mjesta zastupnika Parlamenta, Autor fotografije: ekogrupa “Zdravo more”

Ekoprojekt  “Zdravo more” pravi je dokaz da se svaki trud isplati! Tim su projektom učenici splitske Pomorske škole nakon postignutih visokih rezultata na lokalnoj i državnoj razini ostvarili i zavidan uspjeh na međunarodnoj razini, a zatim su svojim nastojanjima za očuvanjem morskog okoliša i života ljudi pri morskoj obali “osvojili” i Europu.

Golubica mira, Autor fotografije: ekogrupa “Zdravo more”

Više o provedbi ovog projekta i brojnih drugih aktivnost možete pronaći na Instagram stranici @zdravomore.eko

Učenici ekogrupe “Zdravo more” s moderatoricom sjednice, Autor fotografije: ekogrupa “Zdravo more”

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI