Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaŠKOLEStavovi učenika prvih razreda Upravne škole Zagreb

Stavovi učenika prvih razreda Upravne škole Zagreb

Tijekom prošlog tjedna, povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca (17.11.), dvije učenice Upravne škole Zagreb, odlučile su provest anketu, među enicima prvih razreda, o jednim od najvećih problema današnjice. U anketu se uključilo pet prvih razreda od šest. Učenici su na temelju vlastitog mišljenja riješili anketu i u nastavku možete vidjeti njihove odgovore.

Prvo pitanje za učenike Upravne škole Zagreb bilo je “Smatrate li da maske imaju utjecaj na smanjenje širenja pandemije?” 36% učenika smatra da maske imaju utjecaj smanjenja pandemije, a čak 64% učenika smatra da maske nemaju utjecaj smanjenja pandemije. 

Drugo pitanje bilo je “Planirate li se cijepiti ili ste već cijepljeni?” na što smo dobili odgovor da se čak 24% učenika planira cijepiti, njih 66% se ne planira cijepiti, dok je čak njih 10% već cijepljeno.

Što se tiče oblika nastave čak 52% učenika smatra da je u ovakvoj epidemijološkoj situaciji bolja online nastava, dok 48% smatra da je bolja nastava uživo. 

Tijekom prošle godine često smo se znali probuditi uz trešnju i neugodne zvukove. Na većinu nas elementarne nepogode, kao što je potres, ostavljaju utjecaj, na neke više, na neke manje. Što se tiče ispitanih učenika na njih 52% potresi su ostavili utjecaj, a na njih 48% nisu ostavili nikakav utjecaj. 

U današnje vrijeme ovisnosti su sve veće i teže. Učenici misle da je internet najzastupljenija ovisnost, alkohol čvrsto drži drugo mjesto, droga dijeli treće i četvrto mjesto. Igre na sreću zauzele su peto mjesto i na zadnjem mjestu je hrana.  

Društveni problemi u današnje vrijeme su jako veliki. Po mišljenju učenika najzastupljeniji društveni problem je nepoštivanje ljudskih prava na temelju predrasuda sa 21% glasova. Drugo mjesto drže psihološki problemi sa 20% glasova. Na zadnjem mjestu je nezaposlenost sa 14% glasova, a u sredini su ovisnosti, siromaštvo i financijski problemi sa 15% glasova 

Svi smo imali priliku pročitati da se sprema Treći svjetski rat i zato smo odlučili pitati učenika “Smatrate li da će ratovi u budućnosti biti sve češći?”. 46% učenika smatra da će ratovi biti sve češći, dok njih 54% smatra da ratovi neće bit sve češći. 

 Za kraj rekli smo učenicima da navedu nekoliko posljedica onečišćenja okoliša. Od mnogih odgovora izdvojili smo par najčešćih i najopširnijih. 

M. J. (15 godina) 

Kisele kiše i izumiranje životinja. 

 L. F. (15 godina) 

Bolesti, zagađen zrak i klimatski problemi. 

 Mia (14 godina) 

Podizanje razine mora i učinak staklenika. 

N. V. (14 godina) 

Globalno zatopljenje, ugrožavanje životinjskih i biljnih vrsta, sve češće elementarne nepogode i povećanje ozonskih rupa. 

 C. O. (15 godina) 

Rupe u ozonu, globalno zatopljenje i topljenje ledenjaka. 

Velika hvala svim učenicima koji su sudjelovali i svim zaposlenicima Upravne škole Zagreb. 

 Članak napisale i osmislile: Nika Begović i Leonarda Echert (učenice Upravne škole Zagreb i članice USRED-a) 

 

Nika Begović
Nika Begović
Upravna škola Zagreb (upravni referent) Zagreb 15 godina
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI