Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaSve o adventskim sajmovima
Array

Sve o adventskim sajmovima

Povijest
Porijeklo sajmova seže još u doba Svetog Rimskog Carstva. Prvi oblici ovakvog događaja održavali su se na prostoru današnje Francuske i Švicarske. Preteča pravih sajmova bio je bečki Prosinački sajam koji se održavao u 13. stoljeću. Božićni sajmovi u Bautzenu, Frankfurtu i Münchenu postojali su već u 14. stoljeću,  a  Strietzelmarkt u Dresdenu prvi je put održan 1434. Kasnije se pojavljuju sajmovi u Nurembergu, Münchenu, Augsburgu i drugdje.  U tim im se krajevima i dandanas daje posebno velika važnost u kulturnom životu grada te se većina današnjih svjetskih božićnih sajmova temelji upravo na principu njemačkih.

Stvari koje se mogu kupiti
Na otvorenim štandovima uglavnom se prodaje hrana, ali mogu se kupiti i razni topli napitci, božićni ukrasi, igračke, ručni radovi i slično. Neki od slatkih jela poznatih za njemačke i austrijske sajmove su  Zwetschgenmännle (keksi od sušenih šljiva u obliku čovječuljaka), Nussknacker (orašar) keksi, Gebrannte Mandeln (prženi kandirani bademi), kolačići od đumbira, medenjaci i sl. Osim toga može se naći i više vrsta kobasica i autohtonih slanih jela. Od pića najčešće se nudi kuhano vino, punč od jaja ili vruća čokolada.

Najpoznatiji sajmovi Europe
Većina se sajmova naziva Christkindlmarkt, što se doslovno prevodi kao sajam malog Isusa po danas nešto rjeđem običaju prema kojem na dan otvaranja sajma posjetitelji odaju počast djetetu Isusu koje obično glumi neko dijete odjeveno u anđela.

Danas su ovi događaji i velika turistička atrakcija. Za pravi doživljaj Božića posjetite Beč, Dresden, Aachen ili neki grad u tim krajevima. Za vrijeme trajanja sajma na tom prostoru traje već prava zima sa snijegom pa ćete iskusiti bijeli Božić kojeg kod nas, nažalost, nema već godinama.

Jedan od najljepših sajmova održava se u Strasbourgu još od 16. stoljeća i otada privlači brojne posjetitelje zbog svoje autentičnosti i tople atmosfere. Ove je godine proglašen najboljim europskim adventskim sajmom. 

                                 
                                                         Božićni sajam u Strasbourgu

Sajam u Beču, Wiener Christkindlmarkt, također nudi očaravajući ugođaj još od 1298. godine. Sam sajam održava se ispred velike gradske vijećnice, a cijeli je grad posebno uređen i krcat turistima.
 
                                      
                                                                 Sajam u Beču

Ostali poznatiji sajmovi održavaju se u Pragu,  Manchesteru, Bruxellesu i Nurembergu

                                    
                                                           Sajam u Dresdenu                                                                                              

Advent u Hrvatskoj
Najveća proslava adventa održat će se, naravno, u Zagrebu. Na glavnom trgu će se svaki dan održavati razni programi (koncerti, nagradne igre, dječje priredbe…). U ulicama oko glavnog trga bit će postavljeni štandovi. Na Zrinjevcu će se održavati uglavnom glazbeni programi, a brojni umjetnici će prodavati svoje unikatne i zanimljive radove. Bit će moguće i uživati i u pomalo zaboravljenim zagrebačkim specijalitetima kao što su krpice sa zeljem ili zapečene štrukle.  U Galeriji Karas održat će se Festival božićnih kolača i kolačića, a na Kaptolu će biti postavljene žive jaslice

 Osim Zagreba, posjetitelje svake godine sve više privlači i  božićna bajka obitelji Salaj iz Čazme koja je svoje imanje prekrila božićnim lampicama, tvoreći tako jedinstveni ugođaj. 

Preporučam svakako posjetiti jednu od navedenih destinacija ako možete, jer ćete i vi osjetiti taj specifični božićnih duh i uživati u ugodnoj blagdanskoj atmosferi. Sretni blagdani! 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI