Tribina o Građanskom odgoju

  udjelovao sam na tematskoj tribini u Europskom domu u Zagrebu koja se održala 23. rujna 2014. godine u svojstvu panelista. Tema je bila uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama.

  Predstavljao sam udrugu, te sam iznio stav da je udruga za uvođenje građanskog odgoja, ali da pri njegovu uvođenju i provedbi politika ne smije imati prste, jer takav Građanski odgoj ne bi služio nikome na korist.

  Istaknuo sam važnost u komponiranja ostalih odgojnih disciplina u ovaj predmet, npr. medijski, zdravstveni i financijski odgoj. Stav udruge je da u ovom trenutku se ne može uvoditi novi predmet kojim bi se onda dodatno otežalo položaj učenika.

  Bilo je govora o vijećima učenika, panelisti su došli do zaključka da se jedino osnaživanjem vijeća može doprijeti do učenika koji bi onda preko vijeća prijavljivali sve probleme u provedbi nastave Građanskog odgoja, a tako i ostalih predmeta, direktno prema nadležnim institucijama.

  Ostali sudionici su bili:

  gosp. Darko Tot – načelnik sektora za zajedničke programe i EU projekte , Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH

  gosp. Vinko Filipović – ravnatelj, Agencija za odgoj i obrazovanje

  gđa Kristina Pavlović – predsjednica, Glasa roditelja za djecu Grozd

  gosp. Ladislav Ilčić – dopredsjednik, Glasa roditelja za djecu Grozd

  gđa Anamarija Tkalčec – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI)

  gđa Ivana Milas Klarić – pravobraniteljica,  Ured pravobraniteljice za djecu i mladež

  gđa Vedrana Spajić Vrkaš – profesorica, Filozofski fakultet u Zagrebu

   

  Ukoliko imate svojih stavova po ovom pitanju slobodno ih pišite u komentare i mi ćemo ih u Upravnom odboru razmotriti i raspraviti.

   

  Pavao Škoko Gavranović
  Upravni odbor USRED-a