Web stranice koje ti mogu pomoći u učenju

  Činjenica je da u današnje vrijeme na internetu provodimo sve više vremena te da je gotovo svaku informaciju moguće pronaći online. Uz mnoštvo web stranica koje nam donose najnovije vijesti, pružaju različite oblike zabave i otvaraju mogućnosti za kupovinu, putovanja i slično na internetu postoje stranice koje nam mogu pomoći pri učenju i svladavanju novih znanja i vještina.

  Donosimo sedam web stranica koje ti mogu olakšati učenje:

  1. Hrvatski jezik

  Nisi siguran/sigurna kako se piše? Provjeri na portalu!

  Ovaj portal nudi sadržaje vezane za hrvatski jezik: gramatiku, pravopis, književnost, dijalekte te jezični savjetnik. Također ovdje možeš rješavati testove kako bi provjerio/la svoje znanje, čitati o državnoj maturi i razgovarati s Ivekom te besplatno preuzimati djela velikih hrvatskih autora.

  Poveznica: http://hrvatskijezik.eu/?q=gramatika
   

  2. Portal znanja «Where maths is fun»!

  “Znanje mora biti besplatno i dostupno svima.”

  Na ovom portalu možeš pronaći besplatne video materijale kojima je na jednostavan i razumljiv način objašnjeno sve što je potrebno da savladaš matematiku. U slučaju da zapneš na konkretnom zadatku, pomoć možeš zatražiti  putem Facebooka.

  Poveznica: http://www.tonimilun.com/
   

  3. Duolingo

  Izvrstan portal za učenje stranih jezika putem kojega zajedno doprinosimo širenju znanja. Duolingo je kombinacija igre i rada koja omogućuje učenje na zabavan i dinamičan način. Sve krenulo od ideje da se sadržaj na internetu prevede na što više jezika te su osmislili način koji će biti koristan i posjetiteljima portala. Učenje je kategorizirano u skupine koje sadrže lekcije, svaka lekcija sastoji se od prevođenja kratke rečenice s engleskog na odabrani jezik i obrnuto, prevođenja zvučnog zapisa, izgovaranja rečenice na mikrofon, umetanje riječi u rečenicu, prepoznavanje riječi na temelju fotografija i povezivanje riječi s njihovim prijevodima. Sve su opcije podesive, svladavanjem novih lekcija osvajaju se bodovi koji se kasnije mogu koristiti u trgovini za dobivanje novih kategorija, za kvizove te za ostale dodatke pri učenju.

  Duolingo danas nudi različite jezike iz cijelog svijeta, sve što je potrebno je registrirati se i možeš početi.

  Stranica je besplatna, vizualno vrlo jednostavna, laka za praćenje te nema pretplata ni oglasa.

  Napomena: sadržaj je na engleskom jeziku

  Poveznica: https://www.duolingo.com/
   

  4. Coursera

  Coursera je portal koji nudi besplatne tečajeve iz različitih područja, trenutno broji preko 1000 aktivnih kolegija u kojima sudjeluje više od 100 sveučilišta diljem svijeta.

  Kako funkcionira?

  Nakon registracije na portalu  vidjet ćeš popis aktivnih tečajeva i datume početka istih. Tečajevi su osmišljeni na način da su predavanja unaprijed snimili profesori  s različitih fakulteta u svijetu te su grupirana po tjednima. Na stranici možeš odabrati tečaj koji te zanima i krenuti slušati predavanja, postoji opcija aktivnog sudjelovanja tijekom koje redovno pratiš video materijale, rješavaš kvizove i po potrebi predaješ zadaće te po završetku ostvaruješ pravo na certifikat. Ukoliko ne stižeš redovno pratiti aktivnosti, ne brini, nakon završetka tečaja koji najčešće traje 4-6 tjedana materijali su i dalje dostupni na stranici. Za većinu tečajeva nije potrebno predznanje te su na naslovnici navedene sve aktivnosti i vremenski raspored u kojem će se odvijati kao i očekivanja od sudionika u slučaju da žele ostvariti pravo na certifikat.

  Napomena: sadržaj je na engleskom jeziku

  Poveznica: https://www.coursera.org/
   

  5. Deutsch.info

  Ovaj internetski portal za besplatno učenje njemačkog jezika koristi moderna didaktička sredstva te istovremeno nudi praktične informacije o životu i radu u Njemačkoj i Austriji. Kroz različite oblike vježbi možeš početi učiti njemački ili unaprijediti svoje postojeće znanje.

  Poveznica: http://deutsch.info/
   

  6. Curiosity

  Ako te zanimaju različite stvari i zanimljive činjenice, ovo je stranica za tebe! Ovdje možeš pronaći kratke filmove iz različitih područja kao što su psihologija, znanost, tehnologija, sport i ostalo. Stranica nudi široki spektar tema te ćeš sigurno pronaći nešto za sebe.

  Napomena: sadržaj je na engleskom jeziku

  Poveznica: https://curiosity.com/

  7. Kvizoteka

  Na ovoj web stranici možeš pronaći različite kvizove i testove putem kojih možeš provjeriti svoje znanje i naučiti nove zanimljivosti. Izaberi područje, zabavi se i obogati svoje znanje.

  Poveznica: http://www.kvizovi.com.hr/kvizovi.aspx