Zašto mladi trebaju imati veći utjecaj na politiku?

0
483
Photo by Marco Oriolesi on Unsplash

Pojam „politika“ mladima često izaziva pomalo nepoznat i nelagodan osjećaj kojeg pojedinci svakodnevno pokušavaju riješiti raznim projektima uz pomoću kojih mlade uključuju u politička događanja i uče ih o njihovim pravima.  Iako se smatra da srednjoškolci nisu u potpunosti zreli za razvijanje kritičkog mišljenja i donošenje važnih odluka, trebaju li se oni zaista više uputiti u događaje, prava i odredbe koje utječu na njihov život? Političko obrazovanje među mladima bitno je za stjecanje prvog dojma, znanja i osnovnih pojmova o politici te političkom sustavu. Osim toga, političko znanje potrebno nam je za razvijanje kulture, građanskih vrlina i razumijevanje svijeta oko nas. Kao budućim upraviteljima države, mladima je izrazito bitno omogućiti iskazivanje njihovog stava, a ujedno im dati priliku za osmišljavanjem novih ideja koje bi mogle utjecati na mnoge pozitivne promjene u državi, ali i u svijetu.

Mlado stanovništvo čini poprilično velik udio cjelokupnog stanovništva koje u bilo kojem trenutku, ako im se da prilika, može zasjeniti pomalo zastarjelu ideologiju starijeg naraštaja.  Napredak u znanosti i obrazovanju omogućio im je bržu i lakšu prilagodbu na tehnologiju čime imaju pristup mnogim sadržajima i upućeni su u razne događaje, probleme i vijesti koje se zbivaju u Hrvatskoj i diljem svijeta. Jedan od aktualnih državnih problema je odlazak 70% mlađeg stanovništva u inozemstvo kako bi našli bolje uvjete za sebe i svoju buduću obitelj te karijeru. Odlaskom u drugu zemlju također pokušavaju zaobići poteškoće u pronalasku posla i  rješavanja stambenog pitanja koje su sve više prisutne.

Država i stariji političari svakako bi trebali podići svijest o uključivanju mladih u donošenje odluka vezanih za promjene u državi i njihov utjecaj na zajednicu, a time im ujedno pomoći da izgrade sebe kao ličnost. Međusobna suradnja, razumijevanje i prilika za napretkom rezultirat će pozitivnom reakcijom mladih i dati im osjećaj sigurnosti, pripadnosti i važnosti. Promjene su ključni dio napretka kojima se unaprjeđuju novi, bolji interesi te se stvara osnova za kvalitetniju budućnost. Na to nam također ukazuje fraza :„Na mladima svijet ostaje!“ koju smo bezbroj puta čuli i napisali, a ostaje nam još samo da je zaista ostvarimo!