Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaZANIMLJIVOSTIGreške u njezi kože

Greške u njezi kože

Koža je najveći organ našega tijela. Štiti nas i naš organizam od štetnih utjecaja. Zbog toga zahtjeva pravilnu njegu. Neke od grešaka u njezi događaju se zbog nepoznavanja svoga tipa i stanja kože.

Kada prepoznate svoj tip i stanje kože, možete krenuti s pravilnom njegom.

Tipovi kože

Normalna koža

Lučenje loja je uravnoteženo. Ima zdrav izgled, pore su jedva vidljive, čista je, glatka i zategnuta, ružičaste boje.

Suha koža

Smanjeno je izlučivanje loja. Koža je hrapava, suha, tanka i bez sjaja. Pore su jedva vidljive. Sklona ranijem nastanku bora.

Masna koža

Kod masne kože žlijezde lojnice izlučuju veliku količinu loja. Pore kod ovakve kože su povećane i vidljive, koža ima masni sjaj, deblja je i blijeda. Sklona je nastajanju raznim oblicima akni.

Mješovita koža

Masna je na T-zoni (čelo, nos i brada), na tom području su pore proširene i pojavljuju se akne i komedoni. Obrazi su suhi ili normalni.

Photo by Angela Roma from Pexels

Stanja kože

Dehidrirana koža

Koža postaje dehidrirana zbog nedostatka vlage. Koža je crvena, ima osjećaj zategnutosti. Hladnoća, niska vlaga, pretjerano izlaganje suncu, vjetar, lijekovi i neadekvatni kozmetički preparati mogu uzrokovati dehidriranost kože. Svaki tip kože može biti dehidriran.

Osjetljiva koža

Takva koža pojačano reagira na određene kozmetičke preparate. Na koži se pojavljuje crvenilo svrbež i peckanje. Također može biti pojačano osjetljiva na vanjske utjecaje kao što su hladnoća, vjetar i sunce. Svaki tip kože može biti osjetljiv.

Netolerantna koža

Neprimjerno reagira pri dodiru s kozmetičkim preparatima. Teško je naći odgovarajući preparat. Hladni oblozi pomažu kod iritacije. Potreban je nadzor dermatologa kako bi se odredila potrebna terapija.

Medicinski problematična koža

Pojačano je lučenje loja. Sklona je jakim upalnim procesima. Nadzor dermatologa je potreban zbog jakih upalnih procesa i osjetljivosti.

Prijevremeno ostarjela koža

Izgled kože ne odgovara kronološkoj dobi (pojava bora, kapilara, hiperpigmentacije). Koža je takva zbog pretjeranog izlaganja UV-zrakama (sunce i solarij) bez potrebne zaštite.

Fotografija: Pixabay

Greške u njezi kože

  1. Korištenje agresivnih preparata

Odabir preparata jedan je od najvažnijih koraka u njezi kože. Ukoliko se odaberu krivi ili agresivni preparati, možemo oštetiti kožu i pogoršati njeno stanje. Bitno je izabrati preparat koji odgovara našem tipu i stanju kože. Treba birati proizvode koji ne sadrže alkohol.

  1. Neskidanje šminke prije spavanja

Jako je bitno da se šminka skida prije spavanja. Ukoliko ne skinete šminku, koža teže diše, začepljuju se pore i pojavljuju se razne nečistoće na koži.

  1. Pretjerano korištenje određenih proizvoda

Neki proizvodi su namijenjeni za svakodnevnu, neki za tjednu njegu. Proizvodi za čišćenje (pjene, mlijeka, kreme, tonici, ulja, …) mogu se koristiti svaki dan (ujutro i navečer). Dok se pilinzi koriste jednom, maksimalno dva puta tjedno. Pretjerano korištenje pilinga može oštetiti barijeru kože, što dovodi kožu do osjetljivosti.

  1. Izbjegavanje kreme sa zaštitnim faktorom (SPF)

Pretjerano izlaganje suncu šteti našoj koži i može izazvati prijevremenu pojavu bora, oštećenje kože i pojavu hiperpigmentacije.

  1. Korištenje prljavih ručnika i četkica

Higijena je jako bitna u njezi. Korištenjem prljavih ručnika i četkica za šminkanje na kožu nanosimo razne bakterije i time možemo začepiti pore i izazvati  upalne procese.

Savjeti kako se bolje brinuti o koži

  1. Konzumirajte dovoljnu količinu vode. To vrijedi za sve tipove i stanja kože.

2. Napravite si svakodnevnu rutinu za kožu (čistač, tonik, krema).

3. Skidajte šminku prije spavanja.

4. Koristite SPF kreme.

5. Ne dirajte lice prljavim rukama i ne istiskujte akne.

  1. Koristite proizvode namijenjena vašem tipu i stanju kože
  2. Piling koristite jednom tjednom kako biste skinuli odumrle stanice kože, omogućili bolje obnavljanje kože i poboljšali ulazak preparata u kožu.
  3. Ukoliko želite, u rutinu ubacite serume, ampule ili boostere kako biste tretirali određeni problem na koži (hiperpigmentacija, akne…).
Fotografija: Pixabay

Njega kože je važna u svakom stadiju života. Pravilnom njegom možemo odgoditi starenje i samim time biti ćete zadovoljniji. Budite strpljivi i rezultati će vam se pokazati prije ili kasnije!

Melani Blažinčić
Melani Blažinčić
Melani je učenica Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, smjer kozmetičar. Slobodno vrijeme voli provoditi u društvu s prijateljima, slušajući glazbu i čitajući knjige.
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI