Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaZANIMLJIVOSTIKako je Adele ponovno rasplakala cijeli svijet?

Kako je Adele ponovno rasplakala cijeli svijet?

Iako još nije završila, može se reći da je 2021. bila SAVRŠENA godina za albume. Od Lil Nasa X i njegovog „Montera“, Billie Eilish i „Happier than ever“  preko legendarnog povratka Abbe s „Voyagom“ sve do albuma o kojem mi je ogromna čast pisati.

Adele. 30.

Prije samog početka recenzije, trebamo se vratiti malo u prošlost. U daleku 2018. godinu kad su počele prve glasine da Adele objavljuje svoj novi 4. album. Godinu dana nakon toga na njezinom Instagramu objavljena je crno-bijela fotografija s opisom „30 will be a drum n bass record to spite you“. Tad se publika malo prestrašila, jer kakva će to biti „vesela“ Adele? No ta misao nije dugo trajala, jer početkom 2020. godine Adele je najavila kako će njezin dugoočekivani album ugledati svjetlo dana u rujnu iste godine, no svi znamo što se dogodilo za nekoliko mjeseci. Da, korona. Kao i većina izvođača i Adele je odgodila izlazak albuma za neko bolje vrijeme. 19.11. ove godine, to bolje vrijeme je napokon ovdje. Nakon 6 godina, Adele se vratila.

DETALJNA ANALIZA

Cijela priča iza albuma je, kao što većina vas sigurno zna, Adelin razvod s tadašnjim suprugom Simonom. Već pri slušanju prve pjesme „Strangers by Nature“, primjećujemo da je Adelin vokal savršen kao što je to uvijek i bio. Pjesma je sama po sebi depresivna u neku ruku i imamo priliku čuti Adele u nečemu što prije nismo imali tolike prilike, u niskim tonovima. Preslušao sam ovaj cijeli album prvi put s prijateljem i njegova asocijacija je prvotno bila da ga glazba podsjeća na onu iz animiranog filma „Steven Universe“. Pjesma je svojevrsni homage preminuloj Judy Garland (mnogima poznata kao Dorothy iz Čarobnjaka iz Oza). Na samom kraju čujemo kako Adele izgovara riječi „Okay, now I’m ready“ što nas uvodi u pjesmu „Easy on me“. Prvi, i u vrijeme pisanja ovog članka, jedini singl s ovog albuma. „Easy on me“ je možemo reći klasična Adele balada. Visoki tonovi, falseto, bol u glasu. Sve što treba da se na prvo slušanje zaljubimo u pjesmu. (Moram ovdje napraviti samo jednu digresiju. Ova pjesma je u Hrvatskoj bila tjedan dana na broju 1 Youtube-a, sve dok je nije prešla pjesma mladog popularnog srpskog pjevača Voyaga. Protumačite to kako god želite.)

Sljedeća pjesma ima simboličan naziv „My little love“. Adele je pjesmu opisala kao poruku njezinom sinu kako bi on mogao shvatiti što ona trenutno osjeća. Većina ove pjesme su zapravo snimci razgovora nje s njezinim sinom, što bi, da nije ovako dobro izvedeno, zvučalo katastrofa, no Adele i producent Greg Kurstin zapravo čine ovo jako simpatičnim. Na kraju također možemo čuti glasovnu poruku koju je Adele ostavila svojoj prijateljici jedne večeri kad je imala jako snažni napad panike i anksioznosti. Mislim da je ovo onaj prvi trenutak kad bi neke osobe mogle pustiti nekoliko suza jer je stvarno uklopljeno savršeno u pjesmu.

Nakon te jedne suze, vjerojatno ćete se pronaći kako se lagano njišete uz Motown inspiriranu „Cry your heart out“. Meni je ovo jedna od onih pjesama koje mi nisu baš sjele, no definitivno vidim kako ovo nekome može postati jedna od dražih pjesama s albuma.

Na red je došla najdraža pjesma mom prijatelju i jedna od mojih dražih u kojem Adele shvaća kako je prvi put nakon braka spremna na ponovno povezivanje s ljudima. Vesela „Oh my God“ donosi jedan posebni užitak koji još nismo imali priliku čuti kod Adele.

Nakon što ste SIGURNO zaplesali uz „Oh my God“ dolazi pjesma „Can I get it“ koju bih ja opisao kao savršenu pjesmu za sviranje gitare na nekakvoj zabavi. Adele i Kurstin ovu pjesmu opisuju kao„big production pop track“ i upravo to i nalazimo u refrenu.

E sad… Pjesma koju smo prije izlaska albuma mogli čuti u live verziji koju je izvela na posebnom showu za američku televiziju CBS pod nazivom „One Night only“.

„I drink wine“.

Mislim da nitko od mojih prijatelja nije bio pošteđen slušanja koliko sam zavolio ovu pjesmu i njen tekst uz koji se svatko može, bar u maloj granici, poistovjetiti. Ovo su prva dva stiha pa vi sami prosudite:

„How can one become so bounded by choices that somebody else makes?
How come we’ve both become a version of a person we don’t even like?”

Ako vas to nije pogodilo, poslušajte pjesmu i shvatit ćete što želim reći. 6 minuta koliko traje pjesma prošlo mi je dok sam rekao keks, a dok to kažem slijedi pjesma „ All night parking“ koja je zapravo sample pjesme poznatog jazz pijanista Errola Garnera.

Nakon prekrasne drum n bass balade „Woman like me“ dolazimo do zadnje tri pjesme. I ako niste još poslušali album, upozoravam vas, trebat će vam definitivno maramice.

„Hold on“ nam donosi jedno od najboljih vokalnih izvedbi na ovom albumu (najbolje po meni dolazi u sljedećoj pjesmi). „Hold on“ je himna za sve one ljude koji žele odustati od bilo čega. Od ljubavi, sreće, prijatelja ili ono najgore… od sebe. Sama Adele je rekla kako misli da ova pjesma može spasiti nekoliko života i tu se skroz slažem s njom. Cijeli refren nam upravo nosi tu poruku.

„Let time be patient
(You are still strong)
Let pain be gracious
(Love will soon come)
Just hold on“

Još ljepše je to što zbor na kraju pjesme nije profesionalan, nego se sastoji od Adelinih prijatelja koji su svi pristali da otpjevaju tih nekoliko stihova koji daju nadu za daljnji život.

Za predzadnju pjesmu „To be loved“ Adele je u jednom intervjuu rekla kako je nikad neće izvest uživo, jer je jednostavno preteška kako porukom za nju tako i vokalno. Mislim da je ovdje, ako ste pažljivo slušali album, onaj trenutak kad ćete pustiti suze, jer njezin glas uz samo klavir je nešto što jednostavno ima toliku moć da upravlja ljudskim emocijama. Jedina live izvedba koju imamo je ona koja je objavljena na njezinom Instagramu na kojoj pjeva u svojoj kući koristeći samo mikrofon iz računala te je zbog toga zvuk nekvalitetan, ali ipak donosi istu emociju.

Posljednja pjesma na ovom zapanjujućem albumu zove se „Love is a game“. Zvuk pjesme je jazzy i retro te dosta podsjeća na radove prerano preminule Amy Winehouse čiji je Adele ogromni obožavatelj i koja je na nju jako utjecala. Adele je pjesmu opisala kao svoj savršeni kraj kultnog filma „Doručak kod Tiffanya“.

Stihovima „I’ll do it all again…“, Adele završava 30.

ZAVRŠNI KOMENTARI

Neću ni pisati koliko preporučam album, jer ste iz ove subjektivne i osobne recenzije mogli upravo vidjeti koliko meni znači ovaj album te koliko mislim da je ovo jedan od njezinih najboljih albuma (najemotivniji je sigurno). Savršeni mix RnB-a, popa, Motowna te svih ostalih vrsti glazbe. Ja sam suzu definitivno pustio, a nadam se da ste i vi (u najboljem smislu to mislim).

Adele je od svojih početaka bila prepoznata kao jedan od najboljih vokala današnjice te dosad još nikad nije iznevjerila svoju publiku. Ja se samo nadam da za sljedeći album nećemo morati čekati 6 godina… No ako bude dobar kao i ovaj, vrijedit će.

Dorian Zovko
Dorian Zovko
Hmm... Tko sam ja? Vjerojatno najveći fan Madonne kojeg ćete upoznati. Uz to čitam, idem na koncerte, gledam filmove i sve to iz topline/hladnoće Šibenika :).
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI